A legegyszerűbb recept, mi így készítettük a nagymamámmal:
4-5 szem krumplit felaprítva, sós vízben megfőztünk.
Kevés zsiradékon vöröshagymát pirítottunk, piros paprikát szórtunk rá és erre szűrtük a megfőtt krumpli levét.
A krumplit megtörtük és langyosra hűtöttük.
Egy kevés sót és zsiradékot adtunk hozzá, majd annyi lisztet amennyit felvett és nem ragadt a kezünkhöz. Jól eldolgoztuk simára. Nagymamám kisebb adagokra osztotta a tésztát. A gombócok formázása következett.
Először, jó ujjnyi vastagságú rudakat formáztunk, majd azt felaprítottuk diónyi adagokra. Kettő tészta darabot gömbölygettünk egyszerre gombóccá, a tenyerünk között. Ő többet is tudott!
Ez a dolog a legélvezetesebb része a gölödin gyártásnak. Nagyon emlékezetes!
Közben feltettük forrni a hagymás krumpli levét. Ha kevésnek bizonyult egy kis víz még hozzá lett öntve. Ízlés szerint sóztuk.
Amint forrt a lé, rakosgattuk bele a gombócokat és szép lassú forrással készre főztük.
Nagymamám, közben a kertbe is kiszaladt és szakított pár szál petrezselymet, fövés közben bedobta a levesbe ízfokozónak.
Én már reggel körömkeféztem a kezeimet, hogy kellő tiszták legyenek a gombóc formázáshoz! Kötényem is volt a konyhai munkához. Így tanultam meg, hogyan kell kettő gombócot készíteni egyszerre, aminek később is nagy hasznát vettem. A leves elkészítését sem felejtettem el, 42 év eltelte után, ismét számban éreztem ennek a finom levesnek az ízét. Van egy mondás: " Bele tudnék fulladni!" Majdnem így jártam én is a levesemmel és a gölödinnel!
Gölödin leves |
Nem ismertem ezen a neven a levest ugyhogy megkerestem egy videot a neten rola...Igy mar ismeros.Edesanyam szokta kesziteni ezt amikor szilvasgombocot gyartott a 6 tagu csaladnak es a fozolevet felhasznalta levesnek ,....De isteni finom volt !!
VálaszTörlésIgen, a tészta ugyan az, nagyon szeretem azt is!
VálaszTörlés