2022. február 25., péntek

Szalagos fánk, recepttel

 

A recept 16-18 db, 7 cm átmérőjű fánk készítéséhez elegendő alapanyagot tartalmaz.

3 dl langyos tejben, 2 evőkanál cukrot, 1 vaníliás cukrot feloldunk. 2,5 dkg friss élesztőt belemorzsolunk, felfuttatjuk. Adunk hozzá 1 púpozott evőkanál puha zsírt, 2 evőkanál étolajat, 1 tojást, csipet sót.

55 dkg lisztet tálba szitálunk, hozzá adjuk a fenti alapanyagokat. Hólyagosra dagasztjuk. 1 órát kelesztjük lefedve, duplájára.

Lisztezett lapra borítjuk, kicsit átgyúrjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, fóliával letakarjuk a fánkokat és ismét kelesztjük addig amíg domborúk lesznek. (20-25 perc)

Lábasban 2 ujjnyi magasságig öntünk étolajat, felforrósítjuk, de nem hevítjük túl,  mert a fánk megég. Sütés előtt a fánk közepét ujjunkkal összecsípjük, körbe forgatva kicsit húzunk rajta, úgy tesszük a tetejére fordítva az olajba. A fánk első oldalát fedő alatt sütjük rózsaszínre, ekkor magasra emelkedik. Fedőt levéve átforgatjuk és készre sütjük.

Törlőpapírral bélelt tepsibe szedjük, élére állítva, hogy ne lapuljanak össze. Porcukrozzuk, ízlés szerint lekvárral, csokiöntettel, stb fogyasztjuk. 

Ez a recept több mint 100 éves, én magam 50 éve így sütöm. Könnyű mint a pille, nem szedi magába az olajat. Ha marad, mikróban fel lehet melegíteni, úgy is finom. 

(A leeső szélekből nagymamám "bába fogát" sütött az unokáknak, alig vártuk, hogy kisüljön. Ezt a hagyományt ma is őrzöm) 😍

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése