2020. február 8., szombat

Cukrozott naracshéj /recepttel, képpel

Miért dobnánk ki a narancs héját, ha egy egyszerű eljárással, aromás cukrozott narancs csipszet tudunk készíteni belőle. (kandírozás)

Most így készült, finom lett.
Az egész narancsokat megmossuk, lecsepegtetjük. Kb.3 db szükséges, abból már szép mennyiség jön ki. Úgy hámozzuk le, hogy utána aprítani tudjuk. Én hossz irányba 8 gerezdre vágom be késsel a narancs héjat, úgy fejtem le. A héj belsejéről a puha taplós részt késsel eltávolítom. A megtisztítás után, hideg vízben ázni hagyom 1/2 órát, így elveszti a keserű ízt. Majd lecsepegtetem, szikkadni hagyom. Ezután gyufaszál vastagságúra felaprítom Ekkor jön rá a kristálycukor. Jó sok, 4-5 púpozott evőkanállal. Egy tálban össze keverjük, letakarjuk, állni hagyjuk. Ha már elolvadt a cukor újra cukrozzuk, egy éjszakát jó ha állni hagyjuk. Úgy jó a cukrozás, ha a magából eresztett lé ellepi. Következő feladat, lassú tűzön kevergetve felforraljuk, tovább sűrítjük, méz sűrűségűre. Ezután szitán leszűrjük, sütőpapíron szétterítjük langyosra hűl, jöhet rá a "panírozás". Vastagon cukrozzuk, a cukorba átforgatjuk és úgy osztjuk, terítjük szét a sütőpapíron, hogy ne tapadjanak össze, tudjanak száradni. Még ekkor is meghintettem cukorral a tetejét. Száradni hagyjuk szobahőmérsékleten, párszor meg is keverjük. Ropogósra szárítjuk, kb. 2 nap alatt kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése