2014. március 3., hétfő

Hagyományőrzés / Gölödin leves...

Ez  a nagymamám által készített leves, a legnagyobb kedvencem volt a gyerekkoromban. Férjhez menetelem Nógrád megyéhez kötött, ahol ezt nem ismerték és a férjemnek egyszer megfőzött leves abszolút nem tetszett. Fel is hagytam vele, nem erőltettem, levettem az étrendünkről. Most jött az az elhatározás /sokkal több tört krumplit készítettem véletlenül a kelleténél/, hogy készítek gölödin levest ha így jártam. Ha csak lehet nem pazarolom el a krumpli főzőlevét mert az is értékes! Így aztán elkészítettem a hőn áhított levesemet. Férjem megette, de ma sem érti mi a jó abban ha a fogára tapad a gölődin? Ízlések és pofonok... nekem a gyerekkoromat, a nagymamámat, az ízeket és az emlékeket idézte fel a szeretett gölödin! 
A legegyszerűbb recept, mi így készítettük a nagymamámmal:
4-5 szem krumplit felaprítva, sós vízben megfőztünk.
Kevés zsiradékon vöröshagymát pirítottunk, piros paprikát szórtunk rá és erre szűrtük a megfőtt krumpli levét.
A krumplit megtörtük és langyosra hűtöttük.
Egy kevés sót és zsiradékot adtunk hozzá, majd annyi lisztet amennyit felvett és nem ragadt a kezünkhöz. Jól eldolgoztuk simára. Nagymamám kisebb adagokra osztotta a tésztát. A gombócok formázása következett.
Először, jó ujjnyi vastagságú rudakat formáztunk, majd azt felaprítottuk diónyi adagokra. Kettő tészta darabot gömbölygettünk egyszerre gombóccá, a tenyerünk között. Ő többet is tudott!
Ez a dolog a legélvezetesebb része a gölödin gyártásnak. Nagyon emlékezetes!
Közben feltettük forrni a hagymás krumpli levét. Ha kevésnek bizonyult egy kis víz még hozzá lett öntve. Ízlés szerint sóztuk.
Amint forrt a lé, rakosgattuk bele a gombócokat és szép lassú forrással készre főztük.
Nagymamám, közben a kertbe is kiszaladt és szakított pár szál petrezselymet, fövés közben bedobta a levesbe ízfokozónak.
Én már reggel körömkeféztem a kezeimet, hogy kellő tiszták legyenek a gombóc formázáshoz! Kötényem is volt a konyhai munkához. Így tanultam meg, hogyan kell kettő gombócot készíteni egyszerre, aminek később is nagy hasznát vettem. A leves elkészítését sem felejtettem el, 42 év eltelte után, ismét számban éreztem ennek a finom levesnek az ízét. Van egy mondás: " Bele tudnék fulladni!" Majdnem így jártam én is a levesemmel és a gölödinnel!

Gölödin leves

2 megjegyzés:

  1. Nem ismertem ezen a neven a levest ugyhogy megkerestem egy videot a neten rola...Igy mar ismeros.Edesanyam szokta kesziteni ezt amikor szilvasgombocot gyartott a 6 tagu csaladnak es a fozolevet felhasznalta levesnek ,....De isteni finom volt !!

    VálaszTörlés
  2. Igen, a tészta ugyan az, nagyon szeretem azt is!

    VálaszTörlés