2023. október 29., vasárnap

Kürtőskalács, recepttel

 Sosem készítettem, de első nekifutásra jól sikerült! A recept tökéletes, már csak ügyesség kérdése, hogy tényleg kürtős legyen. Sok recept van fent a neten, lehet válogatni. Én az alábbit választottam. A feltekeréshez több méretem is volt. Sörös doboz, energiaitalos doboz, konyhai papírtörlő guriga megfelezve, fóliába csomagolva. Fontos, hogy talpra állítva süssük a sütőben, ha nincs forgatható hengerünk.

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2,5dl langyos tej, 3,5dkg élesztő, 10 dkg cukor, 2 tojás, csipet só, 6 dkg vaj.

Elkészítés: Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalókkal együtt a liszttel bedagasztjuk, lefedve kelesztjük 35-40 percet. Lisztezett felületen kinyújtjuk, 1cm vastagra. 2cm széles csíkokat vágunk. Feltekerjük a tésztát a csomagolt dobozokra, hengerekre. 200 fokra melegítjük a sütőt. A nyers kalácsokat cukorba forgatjuk, állítva helyezzük a tepsibe, sütjük. Akkor kész, ha szép aranyszínűek. Forrón ismét cukorba forgatjuk amit ízesíthetünk fahéjjal, vaníliával, dióval. A hengereken hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan lehúzzuk róla a kész kalácsokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése