2016. február 25., csütörtök

Krumpli laska


Krumplit főzünk enyhén sós vízben. Leszűrjük, megtörjük, kihűtjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Ne ragadjon. Tojásnyi adagokra osztjuk, palacsinta nagyságúra 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Közben lisztezhetjük, nehogy leragadjon nyújtáskor. Teflon serpenyőt forróra előmelegítünk, szárazon zsiradék nélkül pirítjuk, sütjük a laskákat. A készeket egymásra rakjuk folyamatosan, melegen tartjuk és lefedjük. Én nyújtottam és sütöttem is egyszerre, hamar meg van csak figyelni kell, meg ne égjen. Ha nagyon pirul lentebb vesszük a hőfokot.
Ha kész a sütögetés, liba vagy kacsazsírt (sertés) olvasztunk. A kész laskákat csak átfordítom a lefedéshez használt tálba és megkenem vastagon zsírral mind a két oldalát. Vissza sorakoztatom a tálcára, egymásra mint a palacsintát, fogyasztásig lefedem a tállal, melegen tartom. Bármivel tölthető, kenhető, de magában is finom. Sósan, tejfölösen, sajtosan, fokhagymásan, édesen (kevesebb zsírral) lekvárosan.
Mikróban meg lehet melegíteni ha marad és kihűlt.
Ezt a receptet anyósomtól tanultam, ő még tartotta a palóc hagyományt. Ez a mindennapi étrendben benne volt. Sokszor készített direkt nekem laskát, olyan volt mint a harmat. A különbség annyi, hogy sparhelten, a platni tüzes tetején sütötte. Én gázon is sütöttem már, fémlap alátéten. Most a villanytűzhelyen teflon serpenyő volt alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése