2013. december 11., szerda

Karácsonyfadísz /só-liszt gyurma/

Só-liszt-víz gyurma receptje:
2 dl-es pohár, vagyis én azt használtam!

Hozzávalók:
3 pohár liszt
2,5 pohár párolt só
3 evőkanál étolaj

Gyúrjuk, vizet apránként, annyit adunk hozzá, hogy jól formázható, gyurma állagú legyen.
Kb. 1/2 pohár.
Ételfestékkel, temperával már a tésztát is megszínezhetjük. Formázhatjuk, díszíthetjük magvakkal, fűszerekkel, bármivel. Száradás után akár festhető, lakkozható. 

Szárítás sütőben vagy levegőn. Sütőben 60°C, száradásig!

Receptet nem szoktam leírni, de ez annyira egyszerű, hogy ha azonnal hozzáfog valaki, ez biztosan megtalálható alapanyag a konyhában. Garantált a siker!
Életemben mégis eljött az a pillanat amit nem éltem át az oviban. Az én koromban nem készítettünk só-liszt gyurmát. Most kiéltem magam az alkotásban, alig olvastam el egy barkácsújságban a receptet, már gyúrtam is. Kész volt a tészta, de mit kezdjek vele? Mit formázzak? Így esett a választás a karácsonyfadíszekre. Aktuális!
Egy ezer éves műanyag, csipke mintás terítőt használtam, nyújtófával rásimítottam a tésztára. Formákkal kiszaggattam, fogpiszkálóval lyukat szúrtam a felakasztáshoz. A maradékból kicsi almákat formáztam. Sütőben szárítottam. A színezést, ujjamra kent rúzzsal készítettem. (Hirtelen ötlet, ez volt kéznél.)

Ők a maradékból készültek



2 megjegyzés:

  1. Fantasztikus jo otlet ! Igazi szepsegeket keszitettel.Ezek szebbek mint a csillogo -villogo draga diszek

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, nem erőltettem meg magam! Még csak nem is ehető...

    VálaszTörlés