2013. április 8., hétfő

Sajtos tallér, malomkalács

Szerintem a sajtos tallér őse  a malomkalács. A malomkaláccsal több mint 40 éve ismerkedtem meg. Anyósomnál láttam először azt a szerkezetet amivel sütötték. Régen nyílt lángon, később gázlángon forrósították fel a nyeleken lévő vaslapokat. A tésztát közé szorítva az vékonyra préselődött és ropogósra sült. A malomkalács édes ízű volt. Korong alakban vagy melegen feltekerve (mint most a fagyihoz vehető ostyarúd) fogyasztották.
Miért hívták malomkalácsnak? Régen a gabonát lovaskocsival vitték a malomba. Az őrletés több napig is eltartott, enni is kellett az idő alatt. Ezt a sütővasat vitték magukkal, ezzel készült az ennivaló. Tüzet raktak, liszt volt a malomban, vízzel kevertek tésztát és ostyát sütöttek. Malomkalácsot. Abban az időben nagyon szegények, önellátók, és leleményesek voltak az emberek.
A tészta ízesítése időről időre változott, épp úgy mint a sütési lehetőség! Egyre korszerűsödött. 30 éve vásároltam jó magam is egy szerkezetet, modern kivitelűt. Ilyet is árultak, én pedig vettem. Elektromosat! Annyi tallér sült már benne, hogy Dunát lehetne rekeszteni vele. Édes is sós is. Sok éve nem volt használatban a sütőm, pedig a sajtos tallér nem tud kimenni a divatból. Talán lusták vagyunk időt pazarolni a sütögetésre. De most Húsvétra elővettem a sütőt és jó sokat sütöttem. Finomabb a házi mint a bolti.  Aztán az sem baj ha kicsit vissza kanyarodunk a hagyományokhoz, bár nem egészen a sütővasig, csak a malomkalácsig!

4 megjegyzés:

  1. Örömmel olvastam ezt a bejegyzésedet. Szeretem a hagyomány-őrzést, különösen ha ilyen finom :))! A fotók alapján biztos hogy gyorsan el is fogyott, nagyon jól néz ki a képeken. Köszi az ismertetőt!

    VálaszTörlés
  2. Hú, Ildi, köszi a történetet *sok puszi*

    Nekünk is volt ilyen vas ostyasütőnk gyerek koromban, azt anyu úgy csináltatta valakivel (boltban nem volt kapható, legalábbis felénk), sajnos a költözések során eltűnt (mint több minden más is, mert a holmink sokáig raktárban volt). A gázon sütötte vele a tallérokat.

    Nem tudtam, hogy édes verziója is volt, mi csak sajtosat és sós-paprikásat, köménymagosat sütöttünk.

    Azt hiszem, beszerzek magamnak egy ilyen elektromosat, látom, hogy nagyon szép pirosak lettek benne a sajtosak :-))

    VálaszTörlés
  3. Drága Vicám! Ezt én a lengyel piacon vettem és szerintem már nem tudsz venni ilyesmit. Elektromosat biztosan nem! Ha szeretnéd nagyon szívesen neked adom, engem már kiszolgált. Kicsit kopott, de hibátlanul működik, van hozzá egy jó receptem is! ??

    VálaszTörlés
  4. Drága Ildi, és akkor te mivel sütsz sajtost?
    Azért majd még körülnézek, hátha mégis létezik valahol ilyesmi, de ha végképp nem találok sehol, és neked valóban nem hiányzik, akkor megköszönöm és szívesen elfogadom :-))
    A recepttel együtt, mert az anyué gőzöm sincs, hol van, csak arra emlékszem, hogy rengeteg sajt kellett bele és nagyon fincsi volt .-))

    VálaszTörlés