2012. május 22., kedd

Bodzaszörp

Fogalmam sincs miért nem készítettem eddig bodzaszörpöt. Kifejezetten szeretem a bodza ízt és üdítőt. A bodzavirág helybe jött, a szomszédom fája szinte kínálta virágait. Szedtem egy csokorral és zsupsz a többi hozzávalóval megtöltöttem egy 5l-es üveget. 3 nap érlelés, szűrés és már készen is van a szörpi. Olyan istenire sikerült, hogy a saját receptem érdemes közkinccsé tenni.

Hozzávalók 5 l-es üveghez
 • 20 db egészséges leöblített bodzavirág
 • 2 kg kristálycukor
 • 200 szem citrompótló
 • 3 szép citrom
 • 4,2 l víz
30 dkg kristálycukrot karamellizálunk, a vízzel felengedjük. Forrásig melegítjük, közben feloldjuk benne a többi kritálycukrot. Kihűtjük a szirupot. Feloldjuk benne a citrompótlót.
A citromokat feldaraboljuk vagy karikázzuk és a virágokkal együtt belerakjuk az üvegbe. Ráöntjük a levet, lefedjük az üveget és hűvösre állítjuk. 2-3 napig érnek össze a zamatok, közben többször megkeverjük. Ezután leszűrjük. A kész szörpöt üvegekbe töltjük. Ha hosszabb ideig tároljuk szalicilt teszünk rá. Én csak hűtőbe tettem. 

2 megjegyzés:

 1. Legeslegeslegkedvencebb uditom :( Nagyon szeretem .Nalunk nincs citrongypotlo es a bodza is csak ki tudja hol letezik.

  VálaszTörlés
 2. Csak ne lenne ez a távolság Amykém! Gondoltam rád, de jó is lenne együtt kóstolgatni!

  VálaszTörlés