2024. augusztus 31., szombat

Hátizsák készítés, szatyorból...

 Egy pille könnyű, vízhatlan anyagból készült szatyor lapult már évek óta a fiókban. Azért nem volt használva, mert nagyon hosszú volt a füle. Vállra akasztós méret, de úgy sosem volt hordva. Kirándulások alkalmával egy könnyű hátizsák jól jön, ha kell üresen egy zsebben is elférjen. A hasznosítás kis munkával könnyen megoldódott. Füleket lebontottam, a szája gyárilag el volt szegve. Ide behúzható volt egy zsinór. A fülek hossza pont megfelelt a hátizsák két pántjának. Azokat felvarrtam, és van egy új hátizsákunk! 

"Nem dobjuk ki, felhasználjuk, újra hasznosítjuk!"

Ötlet, akár tornazsáknak is megfelel! 



2024. augusztus 29., csütörtök

Ólublói vár, Szlovákia

 Ez a volt felvidéki magyar vár, ma is kedvenc turisztikai látványosság. Zegzugos romok, kiállító épületek, várjátékok fogadják az érdeklődőket. Ott jártunkkor érdekes volt a baglyok és sólymok röptetése. Mint a várak többsége ez is a hegytetőre épült, megközelítése gyalogosan lehetséges, meredek és hosszú sétával. A panoráma csodálatos! 


   

2024. augusztus 25., vasárnap

Szepesi vár, Szlovákia

 A történelmi Magyarország és Európa legnagyobb vára a Szepesi vár. UNESCO világörökség. 614 méter magas gránit sziklára épült, mai romos állapotában is monumentális építmény. A parkolóból meredek úton jutunk fel a várba. A vár palotatorony része  feltárás alatt áll, az nem látogatható, de bőven van mit bejárni, megmászni. A panoráma minden irányba lenyűgöző. 👌



2024. augusztus 18., vasárnap

Dömötör-torony...

 Szegeden a Fogadalmi templom mellett áll a város legrégebbi épülete, a mai Dömötör-torony. 1199-ben már említett templom volt. 1709-ben hat ablaksor magasságú volt a Szent Demeter templom tornya. 1903-ban a régi templomot lebontották, helyére épült a dóm. A bontáskor a torony legrégebbi részei is előkerültek, így azt meghagyva keresztelő kápolnává építették, alakították át. A kápolna belsejét Aba-Novák Vilmos festőművész festményei díszítik. A toronyba külön bejáraton juthatunk fel, toronylátogatás alkalmával. A kápolna nagyon szép, a tornyot viszont galambok lakják. 


2024. augusztus 3., szombat

Ilyen is van...

 Sok gyermek sajnos fotón sem lát hasonlót, nem, hogy legalább egyszer kipróbálhatná! Igen, ez is Magyarország, de nem nyilvános mosdó.😩